Alt du skal vide om fjernelse af en visdomstand

Du har højst sandsynligt hørt om, at dine venner har fået det gjort. Der er sikkert også nogle i din familie, som kan fortælle historier om optakt, indgreb og efterforløb. Ofte får disse personer det til at lyde enormt voldsomt og skræmmende at skulle have sine visdomstænder fjernet. Faktum er dog, at der ikke er noget at frygte. Det er et større indgreb at få hevet disse tænder ud, fordi de er større end rigtig mange andre af tænderne i munden. Men med hjælpen fra dygtige og professionelle tandlæger, er der intet at frygte.

Tandlæger hiver ofte visdomstænder ud, og indgrebet er så rutinemæssigt, at det er uhyre sjældent at det går galt. Man bliver desuden bedøvet under hele processen. Det værste ved forløbet kan derfor siges at være restitueringen, hvor mange oplever at have en vis grad af smerter. Dette er dog ikke noget, som ikke kan dækkes med diverse smertestillende præparater. Går du med en viden om, at du har brug for at få fjernet visdomstænderne, så gør det hellere nu end siden. Nedenfor kan du læse om, præcis hvorfor dine visdomstænder skal fjernes, og hvordan det bliver gjort. Der er også mulighed for at blive klogere her.

Derfor skal din visdomstand fjernes

Visdomstænder kan på mange måder siges at være en meget overflødig funktion i kroppen. Fordi menneskets kæbe i løbet af tiden er blevet mindre, er disse tænder nemlig både blevet problematiske og ikke-funktionelle. Visdomstænderne kommer først sidst i teenageårene eller i starten af tyverne, og på dette tidspunkt er kæben fuldt udviklet og fyldt ud. Tænderne kan derfor skabe smerter og gener, fordi de er enormt store, og fordi der reelt ikke er plads til dem. Det er derfor helt normal procedure at få dem revet ud, fordi vi uden problemer kan undvære dem.

Vær opmærksom på, at det ikke er alle, som får problemer med sine visdomstænder. Der er også mange mennesker, hos hvem tænderne bryder frem, uden at det på nogen måde irriterer eller generer. Her formår visdomstænderne nemlig at blive en integreret og velfungerende del af kæben. Men for dig hvor de nye tænder skaver problemer, så skal noget gøres. For eksempel kan visdomstænder, der kun er brudt halvvejs frem, være et perfekt gemmested for store bakteriekolonier, som kan skabe huller og betændelse. Udover smerte er dette en af de hyppigste grunde til, at tandlægen vælger at fjerne tænderne.

Dette sker, når visdomstanden fjernes

Det er faktisk ret forskelligt, hvad der sker, når en visdomstand skal fjernes. Hver gang er der nemlig tale om en unik vurdering fra tandlægens side, baseret på tandens position, størrelse og generne. Inden indgrebet tages der røntgenbilleder, og herefter bliver det besluttet, hvad der skal gøres. Nogle gange, så er en klassisk seance med lokalbedøvelse og en tandteknikertang nok. Dette er typisk tilfældet, når tanden er vokset næsten helt ud. Gemmer den sig mere, så kan det være nødvendigt med fuld narkose og en tur på operationsbordet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *