Computerpleje for ”dummies”: Sådan forlænger du din computers levetid

En bærbar computer er efterhånden blevet et allemandseje for både studerende så vel som erhvervsaktive, pensionister og skoleelever. Også den offentlige sektor digitaliseres mere og mere. De fleste banker sender heller ikke længere post til din fysiske postkasse på din adresse. I stedet for foregår også bankanliggender digitalt. Uden en computer kan man som et moderne menneske føle sig helt fortabt.

Computer for dummies

Hver mands kæreste eje

Uden at lyve kan man sige at computerteknologien er kommet for a blive – og at vi ikke længere kan leve uden! Men at anskaffe sig en computer er ikke en helt billig affære. Den slags koster penge; mange penge! Det er derfor heller ikke underligt, at langt de fleste er ømme over denne maskine, der – stort set – kan rumme uendeligt mange data om et helt (eller måske flere!) menneskeliv.

Desværre er det langt fra de færreste mennesker, der har særlige talenter indenfor computerteknik og de problematikker, som computerlivet nu kan forvolde fra tid til anden. Er du én af dem, der ikke har verdens største paratviden, når det drejer sig om computere? Så bør du læse videre, for her giver vi dig en kort vedligeholdelsesguide, der med garanti vil gavne alle ”computerdummies”!

 

Lav altid en backup af dine filer

Det er ikke nogen skam at være teknisk udfordret, når det kommer til computere. Nogle gange kan man synes, at ens computer lever sit eget liv. Og det gør den også! Intet lever for evigt – og det gælder også vores små bærbare computere.

Har man som jeg prøvet at sidde med skægget i postkassen efter at have mistet alle sine filer, så ”glemmer” man aldrig igen at lave en backup af filerne. Hvilket måske egentlig er en løgn. For jeg – den største ”computerdummie” over dem alle – har selvfølgelig begået fejlen ikke bare én men hele to gange.

To gange skulle jeg miste alle mine filer op til eksamen (begge gange skete under en eksamensperiode)! Efter anden gang lærte jeg, at det heldigvis ikke er så svært at lave backup af sine filer. Dropbox er f.eks. super enkelt. Det eneste man skal, er blot at hente programmet og føre sine mapper med filer derover – og vupti! Så er alle éns filer gemt på internettet. Det er meget smart og man kan faktisk gøre det samme med iCloud, hvis man har et Apple-produkt.

 

Husk at køle af

Hvad mange glemmer er, at en computers temperatur også bør gives omsorg og opmærksomhed. Men hvad er konsekvensen egentlig af en overophedet computer? Mange ved det ikke, og jeg vidste det helle ikke, før det kostede mig en harddisk – med alle mine filer på!

Computerens dele, som f.eks. harddisken, kan med tiden bryde sammen, fordi delene slides som årene går. Men husker du at være opmærksom på din computers temperatur, er der mange penge og meget besvær (for ikke at nævne ærgrelse!) at spare.

Mærk gerne en gang i mellem på din bærbare computers bagside. Er den varm, er det måske på tide, at give computeren en lille pause. Det kan også være, at du bør fjerne computeren fra skødet eller puden. Mange er ganske enkelt ikke klar over, at computeren nemmere overopheder, hvis du har den på skødet eller i sengen, men du kan heldigvis forebygge overophedning ved at stille din bærbare computer på et bord.

Du kan læse mere om tips og tricks til vedligeholdelse af din computer på www.computerworld.dk/art/226388/12-staerke-tips-hold-din-pc-i-topform.

1 comment

    1000 tak for linket til ComputerWorld. Det hjalp på hastigheden på min computer.

    Trine Andreasen | 5 år ago Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *