Sushi er ikke bare sushi

Hvad kan vi lide? Sushi! Hvornår vil vi have det? Nu! Vi kender nok alle sammen til sushi. Den lækre blanding af ris, havdyr og ofte diverse grøntsager. Spisen stammer fra Japan, men har efterhånden fundet en plads i mange danskeres hjerter.

Der findes efterhånden så mange underkategorier indenfor sushi, at man ikke skal lede længe for at falde over en form for sushi man bryder sig om. Der er både de simple nigiri (den klassiske ris ’bold’ med en skive laks eller reje henover) og de mere ekstravagante former for sushi der kan have både nødder, chili mayonnaise, avocado, friturestegt kylling og meget andet.

Sushi kan efterhånden findes i selv de lokale supermarkeder, men der er nu alligevel markant forskel på kvaliteten af den sushi du kan købe hos en supermarkedskæde, og så den sushi du kan købe hos den klassiske japanskinspirerede restaurant.

Er du ny til sushi er det helt klart den sidste der anbefales, så du får et så autentisk førstehåndsindtryk som muligt.

Stil krav til din fisk

Når det kommer til fisk, og næsten især rå fisk, er det vigtigt at holde øje med hvor de kommer fra. Mange forskellige fiskearter høre efterhånden indenfor kategorien ’truede dyrearter’, og det er derfor ekstra vigtigt at være opmærksom på at disse fredede fisk ikke fremkommer i ens sushi. Hvis de gør, er det nemlig et brud på loven.

Som sushielskende kunde er der ingen skam i at stille spørgsmålstegn ved hvor og hvordan fiskene er blevet fanget. Der findes nemlig desværre fiskere derude der fanger deres fisk under frygtelige forhold, og ved at købe den sushi de fremstiller, støtter du ubevidst op omkring deres praksis.

Spørg derfor ind hvis det er første gang du besøger en sushi forhandler, og spørg eventuelt også ind til om de er godkendt af diverse forskellige organisationer, der holder øje med om fiskehandlere lever op til de forskellige krav de bliver stillet.

Nyd din sushi på ægte traditionel vis

Når du så er kommet på den helt sikre side, og ved at fisken der bliver brugt til den sushi du køber, er i orden, har klokken selvfølgelig slået spisetid. Vil du virkelig gerne ære din sushi, kan du mindes det traditionsrige land den kommer fra, og finde tilbage til dens japanske rødder.

Mange ville nok gribe til deres høtyve, hvis ikke du spiser sushi med pinde. Det er trods alt en spise der næsten er besværlig at spise på andre måder, og makiens roulade lignende form er perfekt til spisepinde begyndere.

Som tilbehør følger der ofte soya med da det er tradition, og er du til det lidt stærkere, kan du overveje om du også skal have ingefær eller endda wasabi med.

Vil du gå all in på det japanske, kan du lade bordet stå og i stedet opgradere dit stue – eller Tv-bord til spisebord for en dag. Grib et par puder og et par gode venner, og nyd sushien som man gør det i Japan – siddende på gulvet, knælende eller i skrædderstilling på puder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *